tisdagen den 26:e februari 2013

Frosting till cupcakes

Det här är en både enkel och dessutom jättegod frosting.
Orginalreceptet finns i Leilas "A piece of cake"

Smält 200 g vit choklad och låt svalna. Blanda den väl med 200 g Philadelphia orginal. Bred eller spritsa på cupcakesen.

Jag har även gjort den med Marabou mjölkchoklad - kalasgott <3

söndagen den 24:e februari 2013

Tvåfärgade maränger

Maränger är både enkelt och gott att göra. Här piffade jag till mina med livsmedelsfärger  , men det funkar med karamellfärg också.
Receptet har jag hämtat från Vår kokbok "

3 medelstora äggvitor (1 dl)
2 dl socker
Några droppar ättiksprit

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa vitorna med ättikspriten och 1 dl av sockret till hårt skum. Ha i lite färg och blanda försiktigt runt så att du får det randigt. Vill man ha en jämn färg så skicka i den från början.
Vänd försiktigt ner resten av sockret. Lägg smeten i klickar på bakplåtspappersklädda plåtar ( jag spritsade mina !).
Grädda marängerna i mitten av ugnen tills de blir  lätta och släpper pappret.
Förvaras i kakburk med lock.
Orginalreceptet innehåller ingen färg.

Grov hönökaka

Jättegoda hönökakor med grahamsmjöl i. Receptet fann jag i tidningen Hembakat ( 1/2013)

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
100 gram rumsvarmt Smör
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
11-12dl vetemjöl  ( jag nöjde mig med 10 dl , man får känna sig fram. )

Gör så här :

1. Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt smör , socker , salt , grahamsmjöl och vetemjöl , lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg.

2. Låt degen jäsa i bunken under bakduk  ca 1 timme.

3. Mjöla bakbordet  och dela  degen i 10 bitar. Kavla ut tunna runda kakor , ca 30 cm i diameter , med en kruskavel. Om du inte har någon kruskavel  kan du nagga kakorna med en gaffel istället.

4. Lägg degkakorna på plåt med bakplåtspapper och låt dom jäsa i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen 5-6 min.
Håll koll på att de får lagom med färg för det går snabbt !!!
Låt bröden svalna under bakduk.

fredagen den 15:e februari 2013

Hemgjord pizza

Vi festade till det på allahjärtanskvällen med hembakta mini-pizzor där Grynen fick välja sin fyllning.
Så här såg dom ut innan de åkte in på min pyttelilla steksten inne i spisen.
Med steksten blir smaken som från pizzeria :-) .
Enda nackdelen är att det tar så väldigt lång tid att steka dom, eftersom jag bara kan steka en minipizza åt gången.
Men gott blir det !
Leilas pizzarecept är dessutom väldigt gott. Lyckas varje gång.

Ha det gött <3

Grundreceptet är hämtar ur Leilas underbara bok " one more slice"
15 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt ( jag ha använt vanlig)
2 msk olivolja
1 dl durumvetemjöl
5,5-6 dl vetemjöl special

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt strösocker , flingsalt och olivolja.

2. Tillsätt durumvete och lite vetemjöl i taget och knåda degen i maskin i ca 10 minuter tills  den är elastisk.

3. Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 45 mun.

4. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem tunt på mjölat bakbord.

6. Smaksätt med valfri fyllning.

7. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 min.

Jag gjorde minipizzor och gräddade på steksten - de blir som pizzeria !! Gött !!

tisdagen den 12:e februari 2013

Fettisdag

Semlor fyllda med mandelmassa och tvåfärgad grädde/jordgubbsmousse.
Gott <3

Tvillingarnas födelsedag

Igår fyllde våra älskade tvillingar 6 år. Josefine älskar rosa och dockor , Tobias  gult och spindelmannen.
Rosa tårtan har ett lager vanilj och ett med jordgubbsmousse.
Gula tårtan har ett lager choklad och ett med päron. Päron var dock lite svårt att få riktig smak oå...
Tårtorna är täckta med marsipan <3

tisdagen den 5:e februari 2013

Festivalkaka

I lördags var vi lite sugna på något gott , och eftersom vi hade ganska många mogna bananer så fick det bli en banankaka . Och i vanlig ordning experimenterade jag vid köksbänken ;-) , vilket resulterade i en egen variant av saftig banankaka med nougatfrosting! Jag döpte den till "Festivalkaka" eftersom melodifestivalen började i lördags ! Kakan smakade mycket bättre än vad melodierna lät :) !

3 ägg
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
0,5  dl ögonkakao
2 tsk bakpulver
1 krm salt
50 g smält smör
1 dl standardmjölk
2 stora mogna bananer

Gör såhär :

* Sätt ugnen på 175 grader.
* Smörj och bröa en form på ca 20 x 30 cm . Eller klä den med bakplåtspapper.
* Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
* Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och blanda väl.
* Töm i mjölk i det smälta smöret och blanda försiktigt ner detta i ägg/ sockersmeten
* Blanda försiktigt och väl ner mjölblandningen , och sist i med de mosade bananerna.
* Grädda i mitten av ugnen ca 30-40 minuter. Kolla med sticka.

Nougatfrosting :

100 g  odense nougat
50 g vit marabouchoklad
100 g riktigt smör , rumsvarmt
100 g Philadelphia orginal naturell
0,5 - 1 dl florsocker ( beroende på hur söt du vill ha den)
2 msk starkt kaffe

Gör såhär :
*Smält nougat och vit choklad över vattenbad och låt den svalna.
* Vispa smöret med elvisp 10 - 15 minuter så det blir vitt och fluffigt.
* Häll i florsocker och vispa ca 5 minuter till.
* Blanda ner Philadelphian och nougatblandningen och fortsätt vispa ytterligare ca 5 minuter
* Smaksätt med kaffet och vispa så frostingen ser slät och fin ut.
* Bred frostingen över kakan när den har kallnat helt.

Jag dekorerade med guld och pärlemorströssel som jag köpt hos Borgeby kryddgård. Tyckte det passade med lite glitter på en lördagskväll.